[...] arginina wszystkim nam kojarzy się głównie z pompą mięśniową. Jednak jej zastosowanie niesie za sobą również pewne działania wpływająca na korzyść samej funkcji tkanki mięśniowej. Usprawnia ona przepływ krwi, jak i nasila efekt wzmożonej kurczliwości włókien mięśniowych, co z kolei przekłada się na poprawę odpowiedzi metabolicznej [...]
Przez wiele lat myślano, iż tarczyca wpływa głównie na metabolizm, a przede wszystkim na redukcję tkanki tłuszczowej. Tymczasem okazało się, iż hormony tarczycy regulują np. pracę serca, ale nie tylko, bo poprzez białka regulatorowe (miozyna 7, 2, 1 oraz 4) mają wpływ na szybkość skurczu mięśni, a nawet metabolizm tkanki mięśniowej. Okazało się, [...]
[...] miały: niższą o 4.1% siłę chwytu (GS, ang. grip strength), niższą o 3.5% całkowitą beztłuszczową masę ciała (TLM, ang. total lean mass), większą o 2 pkt. procentowe ilość tkanki tłuszczowej (31.4%; kobiety nie stosujące antykoncepcji hormonalnej miały 29.4% BF), znacznie niższą średnią masę kości (ASM), niższy wskaźnik względnego umięśnienia, [...]
Przez dziesiątki lat uważano, iż występują hormony kobiece i męskie. Okazało się, iż nie jest to takie proste, gdyż u mężczyzny estradiol odgrywa wiele kluczowych funkcji. Mało tego, estrogeny i progesteron postrzegano, jako mało znaczące w kontekście hipertrofii. Mierzono ekspresję genów zaangażowanych w regulację masy mięśniowej: MyoD; [...]
Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Wiele osób poszukuje dróg na skróty przed egzaminem rocznym z WF (w wojsku), przed egzaminem do szkoły oficerskiej, podoficerskiej, przed egzaminami do jednostek specjalnych (NIL, FORMOZA, GROM, JSK), przy zaliczeniach na różnego rodzaju szkoleniach, przy zawodach biegowych, pływackich, nordic walking, [...]
[...] wykazano, iż nawet duża ilość protein w diecie (4,4 g/kg masy ciała, czyli pięciokrotnie więcej, niż zalecana średnia dzienna podaż), nie tylko nie prowadzi do gromadzenia tkanki tłuszczowej, a wręcz owocuje wyraźną redukcją tkanki tłuszczowej u badanych. W badaniu wzięło udział 30 wytrenowanych siłowo osób. Miały nie zmieniać one [...]
[...] w formie. Oceniane są zarysy sylwetki, proporcje, napięcie mięśni, zdrowy wygląd. Niepożądane są tu twarde, zarysowane mięśnie oraz zbytnie „docięcie” (bardzo niski poziom tkanki tłuszczowej). Wygrywają dobrze wytrenowane, sprawne, zdrowe i atrakcyjne panie. Jednak pojawia się tu wiele wątpliwości. Referencje: Hulmi JJ1, Isola V2, Suonpää M3, [...]
Naukowcy z wydziału medycznego Uniwersytetu w Yale twierdzą, iż wiedzą skąd się bierze insulinooporność. No cóż, w swoim opracowaniu potwierdzili, co niejednokrotnie zawierałem w tekstach. Kiedyś, w normalnych warunkach, człowiek musiał codziennie podejmować dużą aktywność fizyczną, a wcale nie miał do dyspozycji zbyt wiele pokarmu. Podsumowanie [...]
[...] pierwszej kolejności należy wykonywać ćwiczenia izolowane, dopiero później wielostawowe” 9. „Jedzenie tłuszczów sprawia, iż tyjesz” 10.„Dla spalania tkanki tłuszczowej najlepsze są aeroby na czczo” Jeśli już odpowiedziałeś na te pytania, poniżej możesz sprawdzić odpowiedzi. Odpowiedzi: „Kreatyna wywołuje [...]
Białko jest niezbędnym składnikiem procesu kształtowania sylwetki. Wiele kobiet jednak rezygnuje z konsumpcji odpowiedniej ilości białka. Dlaczego tak się dzieje? Część pań myśli, iż osiągnie w ten sposób redukcję podaży kalorycznej (wartości energetycznej spożywanego pokarmu). Inne boją się, że wskutek dużej podaży białka uzyskają nadmierny [...]
Brak zastanowienia, wiedzy i odpowiedzialności cechuje większość osób publikujących porady „zdrowotne” na facebooku czy internetowych blogach. Nie byłoby niczego złego w rozpowszechnianiu nie do końca prawdziwych o witaminie C czy o leczeniu odcisków – jednakże bardzo często różnego sortu „doradcy klienta”, „trenerzy personalni” oraz „pracownicy [...]
Większość kobiet chce się pozbyć tkanki tłuszczowej. Po przekroczeniu pewnego wieku spora część mężczyzn również szuka rozwiązań na nawarstwiający się tłuszcz. Wyniki badań wysokiej jakości wykazały, że 42% dorosłych z populacji ogólnej i 44% dorosłych pochodzących z mniejszości etnicznych chciało pozbyć się „zbędnych kilogramów”, a 23% chciało [...]
[...] lub nieregularne miesiączki są zresztą typowe dla odtłuszczonych zawodniczek, które poddają swój organizm stresowi (ciężki trening, restrykcyjna dieta, niski poziom tkanki tłuszczowej). Dorzucenie do tej mieszanki SAA jest tylko gwoździem do trumny. W literaturze istnieje bogata dokumentacja odnośnie wystąpienia ww. efektów nawet po [...]
[...] (dla zaawansowanych: winstrol iniekcyjny na wodzie 50-100 mg co drugi dzień). Nie zaczynaj cyklu, jeśli jesteś „spasiony” Gdy masz „brzuszek”! Zasoby tkanki tłuszczowej są ulokowane w postaci tłuszczu podskórnego, wewnątrz mięśni oraz w tułowiu (m.in. depozyty trzewne, czyli wisceralne, np. wewnątrz, i pozaotrzewnowe, [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
[...] 60-70% tętna maksymalnego” Wiele osób nadal wierzy, iż dopiero ćwicząc w pewnej ściśle określonej strefie (60-70% tętna maksymalnego) aktywujemy “spalanie” tkanki tłuszczowej. To mit, gdyż tłuszcz jest zużywany nawet, gdy nic nie robimy. Ale oczywiście, maksymalne utlenianie tłuszczów zachodzi przy pewnej ściśle określonej [...]
Aktualizacja 01 stycznia 2024 Odżywki wspomagające wzrost masy mięśniowej, bazują zazwyczaj na mieszance takich komponentów, jak białka i węglowodany. Wiele lat temu osoby stosujące gainery, skarżyły się, że jakość tych produktów jest słaba, a poszczególne składniki nie spełniały ich wymagań. Obecnie producenci skupili swoją uwagę na tym, aby [...]
[...] iż nawet duża ilość protein w diecie (4,4 g na kilogram masy ciała) – czyli pięciokrotnie więcej niż zalecana średnia dzienna podaż, nie tylko nie prowadzi do gromadzenia tkanki tłuszczowej, a wręcz owocuje wyraźną redukcją tkanki tłuszczowej u badanych. W badaniu wzięło udział 30 wytrenowanych siłowo osób. Miały nie zmieniać one [...]
Na występowanie chorób przewlekłych, takich jak: choroba wieńcowa, cukrzyca, nowotwory (w tym różne odmiany raka), nadciśnienie, otyłość, otępienie i choroby alergiczne, które trapią społeczeństwa zachodnie, znaczny wpływ mają nawyki żywieniowe. O mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko [...]